พื้นฐานทางเคมีอาหารเกี่ยวกับองค์ประกอบหลักของอาหาร (น้ำและน้ำแข็ง คาร์โบไฮเดรต ไขมัน และโปรตีน) การเปลี่ยนแปลงทางเคมีของอาหารระหว่างกระบวนการแปรรูปและการเก็บรักษา ปัจจัยที่มีผลต่อการเจริญของจุลินทรีย์ในอาหาร จุลินทรีย์ที่ทำให้อาหารเน่าเสีย จุลินทรีย์ที่ก่อให้เกิดโรคอาหารเป็นพิษ และการใช้ประโยชน์ของจุลินทรีย์ในอุตสาหกรรมอาหาร
Fundamental of food chemistry related to the major food components (water and ice, carbohydrates, lipids, and proteins) and the chemical changes of food components during processing and storage. Factors affecting microbial growth in food, food spoilage microorganisms, foodborne pathogenic microorganisms and beneficial uses of microorganisms in food industries.
- Course creator: ผศ. ดร.ธิราพร จุลยุเสน